Despre libertate


Se spune ca libertatea este cel mai de pret lucru. Se presupune ca toti ne luptam pentru libertate . Da, dar nu orice fel de libertate! Nu! Renuntam la ea cu prima ocazie care ni se arata. Ba mai mult, cautam sa renuntam cat mai repede la ea. Nu ne place sa fim absolut liberi. De ce? Pentru ca a fi in totalitate liber inseamna a fi in totalitate singur. Si singurateatea nu e buna. E depresiva. Atunci care este solutia? O altfel de inchisoare. Inchisoarea emotionala. Nu iti mai sunt “interzise” anumite practici din motive morale sau legale (motive pe care, sa fim sinceri, nu le mai ia multa lume in seama) ci din motive de santaj emotional . Te simti bine la mine in inchisoare? Vrei sa ramai inchis? Joaca dupa regulile mele! Le-ai incalcat, ti-am redat liberatea! LIBERATEA!!! De ce ar fi asta un lucru atat de rau? Nu te amenint cu violenta , nu te amenint cu inchisoarea, practic nu te amenint cu nimic rau. Iti ofer lucrul pentru care toata omenirea se lupta: libertatea! O vrei? Ia-o. Te rog!

Nu o vrea. Nici tu nu o vrei. Nu cu adevarat. Niciodata. Vrei doar un surogat de libertate. Un surogat de libertate care sa iti aduca aminte constant cat de mult iti doresti sa scapi de libertate sau cat de mult iti doresti sa nu ti se mai dea iar libertatea.

Cum iti doresti sa iti traiesti viata? Liber? Mai gandeste-te… Ti se pare ca esti liber in fiecare dimineata cand trebuie sa te trezesti la o anumita ora, sa te imbraci “office” cu toate ca nu te simti cel mai lejer in imbracamintea asta, sa inghiti tampeniile superiorului care doar el stie cum dracu’ a ajuns sa iti fie superior, sa iti muncesti creierii zilnic sa rezolvi problemele altora (ca de-aia esti platit) si nu prea mai ai timp sa iti rezolvi problemele tale si sa astepti cuminte de doua ori pe luna sa iti intre pe card banii cu care trebuie sa iti platesti ratele la banca, intretinerea, lumina, telefoanele, trebuie sa iti mai reinoiesti garderoba de servici(u) cu toate ca nu iti face nicio placere sa o porti, ai prefera un pantalon de in sau o pereche de blugi largi, mai o escapada la munte, wknduri toride racorite in vama, o data de doua ori pe an iti faci si un concediu “afara” si esti fericit. Esti fericit chiar si atunci cand concediul s-a terminat, pentru ca ti-a ajuns atata libertate. Ce ar fi insemnat libertatea? Libertatea de a te trezi la ce ora vrei, de a te imbraca in hainele cele mai comode, de a te gandi doar la ce vrei tu, libertatea de a fi intretinut de parinti, libertatea de a nu avea niciun shfantz… hmmm cum sa fie libertate cand depinzi de cineva? Singur nu te poti descurca… Libertate? Unde? Aratati-mi-o si mie!

Inca un vis prost comercializat.

Comments

Popular posts from this blog

What does Cinderella teach our children?

"De vorbă cu Oana" - dialog în versuri

#growup